|
Papież Chaosu
Niewierny
|
 |
« : Sobota, 23 Maj 2009, 19:52 » |
|
Tu przedstawiam to co Dyskordianie lubią czytać najbardziej:
1. Principia Discordia -MAGNUM OPIUM MALAKLIPSY MŁODSZEGO 2. Oko w Piramidzie - Roberta Shea i Roberta Antona Wilsona 3. Złote Jabłko - Roberta Shea i Roberta Antona Wilsona 4. Lewiatan - Roberta Shea i Roberta Antona Wilsona 5. Historia Zakalca - ImpexuS
Jakie jeszcze znacie?
Ave Eris!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sobota, 23 Maj 2009, 19:58 » |
|
Apocrypha Discordia Kosmiczny spust czyli tajemnica iluminatów (Robert Anton Wilson)
Tyle "od ręki". All Hail Discordia!
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
|
Ephenoir
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sobota, 23 Maj 2009, 21:02 » |
|
1. Principia Discordia -MAGNUM OPIUM MALAKLIPSY MŁODSZEGO
Jak Upadł Zachód, Jak Spotkałem Boginię i Co Jej Wtedy Zrobiłem & Gąsienicowy Zachwyt Nad Motylem. Niestety nie mogę dorwać drugiej i trzeciej wersji Principii Discordii. Oprócz tego obowiązkowo z tych wydanych po Polsku: * Zen bez mistrzów zen - Camden Benares * Zenarchia - Kerry Thorney A także mocno powiązane: * Kocia Kołyska * Tao Kubusia Puchatka * Księga SubGeniuszu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Papież Chaosu
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sobota, 23 Maj 2009, 21:53 » |
|
Jak Upadł Zachód, Jak Spotkałem Boginię i Co Jej Wtedy Zrobiłem & Gąsienicowy Zachwyt Nad Motylem. Niestety nie mogę dorwać drugiej i trzeciej wersji Principii Discordii.
Pierwsza wersja jest na http://appendix.23ae.com/Trzecia wersja jest na stronie http://www.23ae.com/files/pd3rd.zip tylko słaby bardzo skan. Czwarta wersja jest dostępna po polsku http://www.joemonster.org/sp/eris/Piąta wersja to prawie to samo co 4 wersja, mało zmian Niestety 2 wersji nie odnalazłem, a wy? I jaka jest różnica między wersjami? Wydawanie kolejnej Edycji książki uważam jako poprawienie czegoś w starej i dodanie czegoś nowego więc w 5 edycji powinno być wszystko? Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ephenoir
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sobota, 23 Maj 2009, 22:09 » |
|
Piąta wersja to prawie to samo co 4 wersja, mało zmian
Nie mogą być prawie takie same, bo 4 wersja to kilkadziesiąt stron, a piąta, to dosłownie dwie - strona tytułowa i telegram (być może widziałeś wydanie Yellow Cover - połączenie 4 i 5). Pierwsza wersja różni się jeszcze bardziej. Jest tam wyjaśniony m.in. Oficjalny Dyskordiański System Numerowania Dokumentów (więc drugi punkt Pentachłamu robi się jasny). Drugiej i trzeciej wersji w dobrej jakości szuka nawet rodzina Thornleya ( http://www.kerrythornley.com/look.html). Więc jeści chodzi o 1, 4 i 5 wersje to każda jest porządnie odmienna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobek
Pożeracz Jabłuszek

|
 |
« Odpowiedz #5 : Niedziela, 24 Maj 2009, 00:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jezebel
Moderator Globalny
Bojownik za Eris

|
 |
« Odpowiedz #6 : Niedziela, 31 Maj 2009, 14:21 » |
|
Psychologia kwantowa - Robert Anton Wilson Powstający Prometeusz - Robert Anton Wilson
|
|
|
|
|
|
Nad ranem wyciągamy siekierę snu. Odrąbujemy głowę myślom. Reszta trzepoce skrzydłami trzepoce skrzydłami - Zasypiamy z krzykiem.
|
|
|
|
Ephenoir
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #7 : Niedziela, 31 Maj 2009, 15:08 » |
|
To akurat zacne dzieła, lecz na temat bliższy psychologii, niżeli Eris. Równie dobrze mógłbym podać wszystkie książki z Okultury...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobek
Pożeracz Jabłuszek

|
 |
« Odpowiedz #8 : Niedziela, 31 Maj 2009, 15:42 » |
|
Ej a słyszeliście o takiej książce "Principia Discordia" ? Ponoć fajna...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #9 : Niedziela, 31 Maj 2009, 15:44 » |
|
Ej a słyszeliście o takiej książce "Principia Discordia" ? Ponoć fajna...
Bujda. "Principia Discordia" to nic w porównaniu do wyśmienitego dzieła "Principia Discordia". Dodatkowym atutem są obrazki, które można pokolorować 
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #11 : Niedziela, 31 Maj 2009, 16:23 » |
|
Kolorowanki znakomite.  Gdyby ktoś chciał pograć w deszczowy wieczór i jednocześnie oddać hołd Eris: Fnord
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rIgor_Mortis
Pożeracz Jabłuszek

Ten co wie co jest po śmierci/Frater Krater
|
 |
« Odpowiedz #12 : Niedziela, 7 Czerwiec 2009, 17:22 » |
|
"Mag: Wstąpienie 2ed. - Epicka gra na krawędzi rzeczywistości"
Wystarczy popatrzyć na leksykon pojęć..... I już wiemy kto to uczynił....
|
|
|
|
|
|
Liczne są oblicza bogini....
G(enerating) O(perating) D(escending)
Podpis: Podpisy są wyświetlane na dole każdej normalnej i prywatnej wiadomości. W podpisie może być użyty kod BBC, jak i uśmieszki.
Maksymalnie 300; pozostało znaków: 60
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wtorek, 30 Czerwiec 2009, 02:34 » |
|
"Mistycy i narkomani", Tarzan Michalewski - czytałem dawno temu i wywarła na mnie duże wrażenie. Może nie jest to typowa literatura dyskordiańska, lecz mówi dużo o hipisowskiej kulturze w epoce PRLu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Conte Comico
Dyskordianin

Conte Comi©
|
 |
« Odpowiedz #14 : Niedziela, 11 Październik 2009, 12:39 » |
|
Na Chaotycznym został dzisiaj opublikowany stary tekst (jeszcze z dawnej wersji strony) pt Principia Discordia & Illuminatus. Jest przeznaczony dla "nowych", którzy nie wiedzą co to za książki.
|
|
|
|
|
|
POWIADAM WAM: TRZEBA MIEĆ W SOBIE ZAWSZE CHAOS, BY DAĆ POCZĄTEK TAŃCZĄCEJ GWIEŹDZIE! - Nietzsche
|
|
|
|