Jezebel
Moderator Globalny
Bojownik za Eris

|
 |
« : Niedziela, 10 Kwiecień 2011, 14:37 » |
|
Skandynawowie buntują się przeciwko wysokim cenom biletu i zakładają fundusz dla gapowiczów - pisze "Wall Street Journal". - Nie jestem oszustem - zapewnia Petter Slaatrem, student z Norwegii, który notorycznie jeździć bez biletu. Zamiast płacić 570 koron miesięcznie za bilet, co miesiąc Titland wpłaca 250 koron na specjalny fundusz. Jeśli zostanie złapany na jeździe na gapę, karę zapłaci fundusz. - Jestem Planka - dodaje Titland. Planka, czyli ktoś, kto potrafi wykiwać system. Ruch narodził się kilka lat temu w Szwecji po podwyżkach opłat za metro. W ramach obywatelskiego protestu pasażerowie nie płacili za bilet, zachęcali do tego innych i ostrzegali się nawzajem przed kontrolerami. Wkrótce powstał fundusz dla gapowiczów. Dziś należy do niego kilkaset osób. Ze Szwecji pomysł przeszedł do Norwegii, gdzie Planka protestuje przeciwko wysokim opłatom za komunikację miejską (koszt normalnego biletu ponad 12 zł). Oprócz wpłat na fundusz Planka pokazuje na filmach umieszczanych w internecie, jak ominąć bramki przy wejściu do metra.
Szwedzkie władze próbowały ukarać Planka, ale bez powodzenia. Norweskie metro zapewnia, że nie planuje akcji przeciwko całej grupie, ale zamierza zwiększyć kontrole i wyłapywać indywidualnych pasażerów bez biletu. Metro w Oslo ma niekonwencjonalne podeście do osób, które nie zapłaciły za przejazd, np. w 2009 r. złapani gapowicze mieli do wyboru - zapłacić karę albo 10 razy napisać na ścianie: "Nigdy nie będę jeździł bez biletu".
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,9343150,Protest_przeciwko_cenom_komunikacji__Fundusz_zaplaci.htmlPomysł z funduszem dla gapowiczów bardzo mi się spodobał. Od 1,5 roku prawie nie kasuję biletów.. ceny komunikacji miejskiej we wroc przerażają.. Kiedyś opłacały się choć bilety miesięczne, teraz szkoda gadać..
|
|
|
|
|
|
Nad ranem wyciągamy siekierę snu. Odrąbujemy głowę myślom. Reszta trzepoce skrzydłami trzepoce skrzydłami - Zasypiamy z krzykiem.
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #1 : Niedziela, 10 Kwiecień 2011, 17:35 » |
|
No niestety. W zamian za podwyżki cen biletów miasto rozszerzyło uprawnienia kanarów. W końcu musi być kasa na stadion, który większości mieszkańców do niczego się nie przyda (bo albo mecz z kibolami, albo imprezy z biletami w cenie przekraczającej obecnie zubożone budżety domowe).
Alternatywą jest rower. Niestety pogoda nie zawsze sprzyja. Oczywiście inwestycje miejskie są skoncentrowane na ulicach dla samochodów, nie ścieżkach rowerowych, albo komunikacji miejskiej...
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
LOSTFREEQ
Moderator Globalny
Socjopata

i don't need sex, my government fucks me everyday!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Niedziela, 10 Kwiecień 2011, 17:54 » |
|
gdyby ktoś chciał założyć cuś takiego u nas, to ja mogę zostać skarbnikiem takiego stowarzyszenia [ mogę być bardzo uczciwym, bezkompromisowym i do tego mało uchwytnym skurwielem-skarbnikiem- powiadają, że wszytko, to tylko kwestia ceny, więc dajcie mi się sprawdzić].
|
|
|
|
|
|
zabawne, że najczęściej otwierają usta, z rozbrajającą szczerością, Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia
|
|
|
Ianus
Bojownik za Eris

Jesteś Fendersonem!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Niedziela, 10 Kwiecień 2011, 22:02 » |
|
Zobaczcie co znalazłem: http://bizinformacja.pl/www.dyskordia.plMoże ktoś tyle da, wtedy przeniesiemy się gdzieś indziej, a za te pieniądze można zacząć fundusz! Swoją drogą z ta kontrolą biletów przedziwna rzecz, kiedyś jeździłem dosłownie rok, chociaż nie codziennie i ani razu nikt nawet nie sprawdził mi biletu, a później raz pojechałem bez, (na innej trasie co prawda, w centrum) a raczej nie przepchałem się do automatu z biletami i wtedy wlazła banda kanarów... Swoją drogą chyba w różnych miastach diametralnie różne ceny za mandat?
|
|
|
|
|
|
Człowiek musi coś mówić, żeby nie wyjść z wprawy. Trzeba mieć sprawnie funkcjonujące narządy głosowe, na wypadek, gdyby się miało coś naprawdę ważnego do powiedzenia. - Kurt Vonnegut
|
|
|
ten co niesie swiatlo
Spamer
Członek Klubu Dyskusyjnego Eris

Frater Profanum
|
 |
« Odpowiedz #4 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 14:41 » |
|
A kto w ogóle jest właścicielem tej stronki?
|
|
|
|
|
|
Pisz krótkie zdania,a będziesz zrozumiany.
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #5 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 16:18 » |
|
Eris 3 186,42 zł... cokolwiek przeszacowali, ale niech im będzie. To bardzo wartościowe i ekskluzywne strony (portal i forum). 
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
ten co niesie swiatlo
Spamer

Frater Profanum
|
 |
« Odpowiedz #6 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 16:54 » |
|
Eris 3 186,42 zł... cokolwiek przeszacowali, ale niech im będzie. To bardzo wartościowe i ekskluzywne strony (portal i forum).  ERIS to wiem,ale chodziło mi kto ja robił,i w ludzkiej postaci i fizycznie czyja to własność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #7 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 18:19 » |
|
Jestem przekonany, że ta osoba (a raczej osoby) cenią sobie prywatność. Tym bardziej, że ta informacja nie ma związku z niczym. Choć może ktoś się przyzna z własnej woli do popełnienia Chaotycznego... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ten co niesie swiatlo
Spamer

Frater Profanum
|
 |
« Odpowiedz #8 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 19:31 » |
|
Jestem przekonany, że ta osoba (a raczej osoby) cenią sobie prywatność. Tym bardziej, że ta informacja nie ma związku z niczym. Choć może ktoś się przyzna z własnej woli do popełnienia Chaotycznego...  A tak wielka tajemnica :-/ ,pytanie masz tę wiedzę kto to jest. Napisz tak lub nie, nie omijaj tematu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LOSTFREEQ
Moderator Globalny
Socjopata

|
 |
« Odpowiedz #9 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 20:40 » |
|
jeżeli Cię to tak bardzo interesuje, to powiem, ze niedawno był spis powszechny [ nadal się odbywa ], i jeśli zostałeś wylansowany, to takie pytanie było w nim, a to znaczy, że jeśli pogrzebiesz wystarczająco dokładnie w spisie [ mniemam, że masz tam chody ], to znajdziesz... ...człowiek, który potrzebuje konkretu, albo do niego dąży, jest człowiekiem cywilizacji, a to znaczy, że porządek jest jego mottem, choćby tylko nieświadomym...
|
|
|
|
|
|
zabawne, że najczęściej otwierają usta, z rozbrajającą szczerością, Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 21:18 » |
|
Nie odpowiem. Jestem przekonany, że Illuminaci Bawarscy, Masoni i Cykliści inwigilują to forum. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LOSTFREEQ
Moderator Globalny
Socjopata

|
 |
« Odpowiedz #11 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 21:30 » |
|
ja co do tego mam pewność, ale jeśli chodzi o pytanie, to przypomniała mi się odpowiedź, która utkwiła mi w umyśle mym z czasów wojska: masz głowę i chuj, to kombinuj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LOSTFREEQ
Moderator Globalny
Socjopata

|
 |
« Odpowiedz #12 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 22:07 » |
|
albo cycata: Światowa Rada Kościelnych Butików
NOTKA DLA KAPŁANÓW POEE:
Wszechojciec pragnie przypomnieć wszystkim eryzjanom, że POEE nie jest komercyjnym przedsiębiorstwem, o czym trzeba pamiętać przy szukaniu funduszy dla koterii lub przy rozpowszechnianiu słowa POEE na rynku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #13 : Poniedziałek, 11 Kwiecień 2011, 22:16 » |
|
I na tym dyskusję na temat handlowania tym forum warto zakończyć.
Wracając do funduszu Planka, kanarów, biletów i innych realiów komunikacji miejskiej w naszym deszczowym kraju...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ten co niesie swiatlo
Spamer

Frater Profanum
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wtorek, 12 Kwiecień 2011, 08:37 » |
|
ja co do tego mam pewność, ale jeśli chodzi o pytanie, to przypomniała mi się odpowiedź, która utkwiła mi w umyśle mym z czasów wojska: masz głowę i chuj, to kombinuj
Po chuju bombki,w sumie mnie to nie interesuje. W moim zakonie by mnie wyjebali(i na tym by się pewnie nie skończyło) gdybym takie informacje udzielał,więc rozumiem że nie napiszecie takich rzeczy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|