Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« : Wtorek, 26 Maj 2009, 03:59 » |
|
Ciekawostki dotyczące liczby 23  Templariusze mieli 23 Wielkich Mistrzów.
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
|
Ephenoir
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wtorek, 26 Maj 2009, 04:18 » |
|
http://img268.imageshack.us/img268/1653/hpim2538.jpgWytatuowałem sobie te wasze "23", bo stwierdziłem, że szukanie tej liczby stało się już nudne. Teraz zawsze mam ją pod ręką i nigdy jej nie zgubię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Conte Comico
Dyskordianin

Conte Comi©
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wtorek, 26 Maj 2009, 11:41 » |
|
> Cześć ja czytałem że oś ziemi nachylona jest do płaszczyzny orbity > pod kątem 23 stopni o co chodzi w końcu
Mówimy o dwóch kątach dopełniających się do 90 stopni. I musimy uważać o którym.
Wyobraźmy sobie płaszczyzną orbity Ziemi. Teraz prostopadle wbijmy w tę płaszczyznę szpilkę. Kąt między szpilką a płaszczyzną będzie prosty, 90 stopni.
Gdyby ta szpilka była osią Ziemi, nie mielibyśmy pór roku.
Teraz odchylmy szpilkę o kąt 23,5 stopnia od początkowego położenia. Tak właśnie wygląda oś Ziemi. Odchyliliśmy o 23,5 stopnia, a więc kąt nachylenia szpilki do płaszczyzny orbity wynosi 90-23,5=66,5 stopnia.
W książkach, publikacjach, przy mówieniu o orientacji osi czasem spotyka się liczbę 66,5 stopnia, a czasem 23,5. Trzeba uważnie pilnować o którym kącie jest mowa: o nachyleniu osi do płasczyzny, czy o tym o ile oś została odchylona od kierunku prostopadłego do płaszczyny orbity. Ten ostatni kąt można tez nazwać "nachyleniem równika planety do płaszczyzny orbity". Wprzypadku Ziemi jest to 23,5 stopnia.
To trochę tak jak w starym skeczu: Jedno koło w traktorze zepsute, to to samo co 3 koła dobre ;-) Znalezione na AstroFORUM
|
|
|
|
|
|
POWIADAM WAM: TRZEBA MIEĆ W SOBIE ZAWSZE CHAOS, BY DAĆ POCZĄTEK TAŃCZĄCEJ GWIEŹDZIE! - Nietzsche
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czwartek, 28 Maj 2009, 12:56 » |
|
2+3=5 
|
|
|
|
|
|
Czy pieprzniczką można solić? Czy solniczką można... Dyskordia.PL źródłem Chaosu i Zepsucia! Albowiem, ponieważ, gdyż, azaliż...
|
|
|
Blorpciu
Dyskordianin

|
 |
« Odpowiedz #4 : Piątek, 29 Maj 2009, 09:39 » |
|
Na litość. Ile można o jednej liczbie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Papież Chaosu
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Piątek, 29 Maj 2009, 12:40 » |
|
Całe pieprzone życie  23
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #6 : Piątek, 29 Maj 2009, 19:46 » |
|
Dyskordianie mogą o liczbie 23 bardzo długo!  William Szekspir urodził się i umarł tego samego dnia: 23 kwietnia. Większość jego dzieł opublikowano po raz pierwszy w 1623 r.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jezebel
Moderator Globalny
Bojownik za Eris

|
 |
« Odpowiedz #7 : Niedziela, 31 Maj 2009, 11:36 » |
|
23 heksagram w I-Ching - chińskiej Księdze Przemian oznacza "Chaos", "rozpad" 
|
|
|
|
|
|
Nad ranem wyciągamy siekierę snu. Odrąbujemy głowę myślom. Reszta trzepoce skrzydłami trzepoce skrzydłami - Zasypiamy z krzykiem.
|
|
|
|
Ephenoir
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #8 : Niedziela, 31 Maj 2009, 12:10 » |
|
Ok. Templariusze, oś Ziemi, Szekspir. Powiedzcie mi coś, co nie jest powszechnie wiadome i jest zajebiście wielką koincydencją, a nie pojedyńczą stałą o wartości 23...
A Heksagram 23, zwany bol (剝) oznacza 'rozdzierający' lub 'rozdzielający' - prędzej 'niezgoda', ale w żadnym wypadku 'chaos'...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rIgor_Mortis
Pożeracz Jabłuszek

Ten co wie co jest po śmierci/Frater Krater
|
 |
« Odpowiedz #9 : Niedziela, 7 Czerwiec 2009, 17:25 » |
|
23 jest fajne...
|
|
|
|
|
|
Liczne są oblicza bogini....
G(enerating) O(perating) D(escending)
Podpis: Podpisy są wyświetlane na dole każdej normalnej i prywatnej wiadomości. W podpisie może być użyty kod BBC, jak i uśmieszki.
Maksymalnie 300; pozostało znaków: 60
|
|
|
Bhaat Saab
Administrator
Pożeracz Jabłuszek

Szlifierz Chaosu
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wtorek, 9 Czerwiec 2009, 20:40 » |
|
Wykop Papieża Chaosu o Świętym Dniu Hot-Doga umarł po 23 wykopach  Edit: Oczywiście. Przyszedł Ex Nihilo Nihil i popsuł 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 9 Czerwiec 2009, 22:25 wysłane przez Bhaat Saab »
|
|
|
|
|
|
Papież Chaosu
Niewierny
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czwartek, 11 Czerwiec 2009, 21:27 » |
|
Pisze egzamin z przedmiotu "Probabilistyka i statystyka" w sali 23 to na pewno będzie ciężkie przeżycie, coś a'la jazda na kwasie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex Nihilo Nihil
Administrator
Socjopata

Episkopos Profan
|
 |
« Odpowiedz #13 : Środa, 21 Październik 2009, 14:38 » |
|
Najbliższy piątek to 23 dzień miesiąca (5 = 2+3) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ianus
Bojownik za Eris

Jesteś Fendersonem!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czwartek, 22 Październik 2009, 20:14 » |
|
Wczoraj byłem na dwóch lekcjach, a dziś na trzech - jutro planuję tylko trochę zaspać i być na pięciu. No, ewentualnie nie zaspać i być na jeszcze dwóch oprócz pięciu, w takim razie w poniedziałek będę musiał być na trzech....
|
|
|
|
|
|
Człowiek musi coś mówić, żeby nie wyjść z wprawy. Trzeba mieć sprawnie funkcjonujące narządy głosowe, na wypadek, gdyby się miało coś naprawdę ważnego do powiedzenia. - Kurt Vonnegut
|
|
|
|